Praktiskt kring dykning

Vill du lära dig att dyka måste du först gå en grundkurs i dykning som ger dig ett certifikat som du kan använda runt om i världen. Ditt certifikat använder du också när du ska hyra dykutrustning som ett bevis på att du är kvalificerad.

Du kan ta en dykkurs i Sverige eller åka iväg till varmare vatten då det finns gott om kurser på exempelvis Bali eller i Thailand. För att börja på en kurs måste du vara fullt frisk och oftast ha fyllt 15 år. Med ett vanligt dykcertifikat kan du dyka till max 18 meter och måste då alltid ha sällskap med dig.

Det finns också upplägg där du gör teorin och övningar i Sverige men dyk ute på annan ort i varma vatten. Du kan även utbilda dig till divemaster som ger möjlighet att jobba med dykning över hela världen. Här måste du oftast ha fyllt 18 år, ha ett visst antal dyk i bagaget och bidra med din egen dykutrustning.

Utrustning

Basen i en dykutrustning är snorkel, fenor och dykardräkt, där dykardräkten både håller värmen och skyddar mot sol i varmare länder. Du behöver även en dykväst, lufttuber och en regulator. En dykklocka eller mindre dator är viktig för att veta hur länge du varit i vattnet och när du bör stiga upp. En dyklampa är också viktig när du dyker i nordiska vatten där sikten ofta är sämre, men även när du dyker i grottor.

När du sedan kvalificerat dig som dykare kan du använda dina kunskaper på en mängd olika sätt. Du kan åka på dykresor med charterbolag på din semester, men även åka till tropiska platser och populära dykställen som Egypten, Indonesien eller Australien på egen hand. I varmare vatten slipper du tung dykutrustning och det finns mer att se och upptäcka under ytan.

Kostnad för dykutbildning

En dykutbildning kostar runt 4 000 kronor i ett land som Thailand. Då du avsätter cirka fyra dagar för din utbildning går det alldeles utmärkt att göra den under en semesterresa. I priset ingår ofta kurslitteratur, utrustning, undervisning och utfärdande av certifikat. En dykskola bör vara licensierad av PATI eller någon annan stor dykorganisation.